Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović najavio je da će grad podržati ovaj teniski turnir.
“Ovako duga tradicija govori da se radi o jednom zaista izuzetnom i kvalitetnom turniru koji promoviše grad Prijedor u Evropi i svijetu. Sam značaj je i turistički veliki za grad”, rekao je Pavlović novinarima u Prijedoru.


Direktor turnira Goran Nović rekao je da se turnir održava u dane kada grad Prijedor slavi svoj dan.
“Mi se smatramo odgovornim i veoma ponosnim što ćemo tom manifestacijom biti dio te proslave tih dana”, poručio je Nović.
On je naveo da je za sam turnir prijavljeno više od 600 igrača iz 19 zemalja plus oni koji ulaze direktno zbog svog ATP renkinga na glavni turnir, dubl turnir i kvalifikacije koje će početi 9. maja.
“Kvalifikacije se igraju na kosturu od 48 igrača od kojih će šest nakon dva dana biti kvalifikovani da učastvuju na glavnom turniru. Glavni turnir se igra na kosturu od 32 igrača i među njima su rezervisana tri mjesta za juniore koji su po svom renkingu i pravilima turnira zaslužili da učestvuju na ovom turniru. Neki od tih juniora su atraktivni igrači. Ove godine će doći igrač od 17 godina iz Srbije, Hamad Međedović, koji je nedavno sparingovao sa Novakom Đokovićem i za kojeg kažu da je buduća velika nada tenisa”, istakao je Nović.
On je podsjetio da su na ovom turniru u Prijedoru ranije igrali Ivan Dodig, Janko Tipsarević, Viktor Troicki.


“Ove godine imamo takmičare iz Brazila, Bolivije, Čilea, Japana, a o evropskim zemljama i regionalnim da ne nabrajamo. Ogroman i veliki je interes za ovaj turnir, kao i nas da im budemo domaćini”, naglasio je Nović.
On je dodao da je prvi nosilac Peđa Krstin iz Srbije koji je trenutno 245. na ATP listi, a drugi je Nerman Fatić, reprezentativac BiH koji je trenutno 300. na ATP-u, a nakon njih idu teniseri do 600. mjesta na listi.


“Za titulu na ovom turniru nagradnog fonda 15.000 dolara se dobija 10 ATP bodova. Prva nagrada je oko 2.000 evra, a finalista dobija oko 1.200 evra. Dio novca dobijaju svi koji se plasiraju od prvog kola pa nadalje. Ovo je turnir iz kategorije ITF Vorld Tenis Tur. Nekad se to zvalo Fjučers. Postoji još jedan koji je u rangu 25.000 dolara koji ove godine,
nažalost, nismo uspjeli da organizujemo zbog poznatih okolnosti”, zaključio je Nović.
Predsjednik Teniskog kluba “Dr Mladen Stojanović” Prijedor Vojo Pavičić rekao je da klub ove godine obilježava 89 godina postojanja i da postoji brojna pisana i foto dokumentacija koja potvrđuje da klub postoji od 1932. godine, iako se tenis u Prijedoru počeo igrati znatno ranije.
“Ovo je 47. Memorijal, koji je prerastao u ITF turnir i ovo je 14. po redu ITF i već nekoliko godina ga održavamo pod motom `Više od tenisa` jer zaista ova manifestacija prevazilazi i značaj samog kluba i postaje referentna za grad Prijedor. Za ovih desetak dana turinra imaćemo priliku da ispratimo oko 90 mečeva, vjerujem i kvalitetan tenis, i da putem zvaničnog sajta ITF pratimo lajvstrim i da naš grad predstavimo u najljepšem svjetlu”, dodao je Pavičić. 

Grad Prijedor